Суп селянський з перловою крупою, мафіни з яловичини та з овочами, картопляне пюре, салат із буряка, припущеного з родзинками, кисіль з плодово-ягідного соку, хліб цільнозерновий. Це - обід у дошкільному навчальному закладі №58 «ДивоГрай».
Перехід до «правильної» форми харчування у житомирських освітніх закладах офіційно стартував з 1 січня 2022 року. Втім, у дитячому садочку №58 випробовували нове меню ще з грудня минулого року.
Шеф-кухарка закладу Тетяна Максимова-Шатило готує у параковектоматі страву з нового меню - м’ясні мафіни, фаршировані овочами. Кухарка регулює пар, виставляє температуру, час, необхідний для приготування. 20 хвилин – і страва готова. Та головне – зберігаються всі поживні речовини, необхідні дитячому організму. Параконвектомат і протирочна машина – нове обладнання, яке значно підвищило технологічні можливості приготування їжі в дитячому садочку. «Готуємо в параконвектоматі щодня, вже не обсмажуємо.Параконвектомат зменшив час приготування, а якість страв стала кращою. Протирочною машиною користуємося, коли готуємо картопляне пюре, як-от сьогодні на обід, та супи-пюре з квасолі, птиці, з гороху». Обладнання зручне у використанні, кажуть працівниці харчоблоку. Раніше страви для дітей готувалися на плиті та духовці, обжарювалися у жаровнях.
Завідувачка ДНЗ Тамара Савчук каже, інформація про здорове харчування доступна для батьків на сайті дитячого садочка. У закладі впевнені: смакові звички, які діти набувають у ДНЗ, мають продовжуватися вдома. І такий зв'язок надзвичайно важливий для формування у дітей вибору на користь здорової їжі.
«Раніше ми отримували з м’яса яловичину і птицю. Зараз - свинину, яловичину, філе птиці, бедро без кістки та шкіри. З круп новими у харчуванні є сочевиця, булгур, макаронні вироби вищого ґатунку твердих сортів. Багато введено овочів та фруктів. Отримуємо як сирі, так і заморожені. Наприклад, на сніданок готуються макарони з овочами та фрукти в сиропі. Тепер - мінімум солі та цукру. В групах раннього віку (ред. 1 – 3 роки) діти не споживатимуть цукру взагалі, солі – менше. Введено багато печених фруктів та фруктів у карамелі», - розповідає Тамара Савчук.
Керівниця закладу каже: при введенні нової страви смакові уподобання дітей вивчали. Так, діти не хотіли їсти печінку, тому від неї у закладі відмовилися. «Як ми не намагалися додати до печінки якийсь секрет, діти печінки не їдять. Тому у новому меню її немає. Все інше дітки їдять добре. За день малюки отримують до 10-ти різноманітних страв, які не повторюються упродовж тижня…».
У Марії Чернецької донька Маринка відвідує старшу логопедичну групу. Жінка новим меню задоволена. «Моя дитина, - говорить, - найбільше любить гарбузову ікру, суп-пюре та страви, які готують на пару».
Алла Русаловська, мама вихованки 4-ї логопедичної групи Анюти Русаловської, організацією харчування у закладі теж задоволена. Каже, подобається, що адміністрація закладу цікавиться думкою батьків.
«Медичні сестри проводили анкетування батьків, - розповідає. - Інформація щодо харчування подається у вайбергрупи та міститься на сайті закладу. Моя дитина у садочку їсть навіть ті продукти, від яких вдома відмовляється. Раніше не любила запіканки із сиру та рису, з овочів. Зараз - їсть. Теж саме і з яблуками. А іноді просить приготувати те, що в дитячому садочку. Тому ми із сім’єю вдома вже впроваджуємо теж нові страви».
Старша медична сестра з дієтхарчування Людмила Межевич показує два нових меню – МОЗівське та розроблене департаментом освіти міської ради. Меню для дітей розраховане на 4 тижні та складається зі 160-ти різноманітних страв. «Не було раніше салату із червоної квасолі, капусти з бобовими. З’явилося чимало страв із гарбуза. Наприклад, ікра гарбузова... Квашені овочі даються дітям від 5-ти років. Багато салатів із моркви. Салати з буряка теж оновлені. Нова страва - салат з буряка з родзинками, припущений зі сметаною… Хліб – виключно цільнозерновий. Крупи розділені на злакові, бобові та зернові. Раніше такого розділення не було. Рис з овочами та різотто замінили плов з м’ясом. З’явилися нагетси з січеного курячого філе. Фішболи – це рибна страва з овочами та рисом. Дітки це люблять. Кондитерські вироби, печиво, повидло виключили з меню повністю. З борошняних виробів лишилися тільки пампушки до борщу. Пампушки або галушки до борщу подаються один раз на місяць. Борошно тепер - допоміжний продукт…».
Стосунки з їжею починаються в ранньому дитинстві. Тому важливі в дитячому садочку вчити дітей робити вибір на користь поживних та здорових варіантів. Це підтверджує й Алла Базько, вихователька середньої групи «Ромашкова сімейка»: «Малюки дуже люблять супи-пюре із сухариками. Гарно їдять і м’ясні страви, рибне суфле, запіканки. Дітлахам дошкільного віку важливо у вигляді гри чи бесіди розповідати про те, що їжа має бути не тільки смачною, а й корисною...»
У Житомирі на перехресті вулиць Святослава Ріхтера та Івана Кочерги будують новий світлофорний об'єкт, на це витратять 424 тисячі з міського бюджету...
Житомирському трамвайно-тролейбусному управлінню виділяють з бюджету громади понад 1 млн грн за перевезення пільговиків комунальними автобусами, також підприємство має сплатити 2,5 млн грн юридичним ...
25 листопада рішенням сесії Житомирської міської ради передбачили кошти на обладнання безперебійниками ще 10 обʼєктів. Наразі у Житомирі 20 світлофорних об’єктів зі 119 вже мають резервне живлення...