Третій рік поспіль у Кмитівському музеї образотворчого мистецтва поблизу Житомира, пройшли кулінарні змагання з приготування українського борщу. Цьогоріч у музейному борщ-батлі взяли участь представники 12 громад.
Про це Суспільному розповіла завідувачка Кмитівським музеєм образотворчого мистецтва імені Йосипа Дмитровича Буханчука Валентина Гурська.
За її словами, захід розпочався з вшанування пам’яті військовослужбовців які загинули захищаючи країну від російських військ.
"Сьогодні працівники музею готують традиційний борщ з копченими ребрами. Наш борщ здивує відвідувачів своїм смаком — з квасолею, копченими ребрами, пампушками, салом і часничком. Також готуємо помпеники — це картопля з квасолею та часником. Наші господині випікають пиріжки з сиром, налисники і солодкі коржі", — сказала Валентина Гурська.
Солдатський борщ із тушкованкою варили матері та дружини захисників України.
"Сьогодні ми представляємо пампушки з часником, бутерброди з салом, а також борщ, зварений на тушкованці. У борщі — все, що виросло на городі: часник, сало, цибуля. Дуже хотілося б, щоб наші діти могли скуштувати цей борщ... На жаль, цього вже не станеться. Ми продовжуємо допомагати армії, готуємо борщі та передаємо їх у шпиталі", — поділилася учасниця музейного борщ-батлу Надія Троцька.
Учасниця музейного борщ-батлу з Гришковецької громади Наталія Ященко розповіла, що вони готували автентичний білий борщ.
"Чому білий, тому що це старовинна автентична страва яку ми відтворили, вона зараз є нематеріальною, культурною спадщиною Житомирщини. А білий, тому що основний його інгридієнт заквашений цукровий буряк. До борщу ми пропонуємо пампушки, пиріжки з горохом, капустою, маком, яблуками, вишнями, сиром, а також рогалики зі згущеним молоком", — говорить Наталія Ященко.
Виступовицький борщ готувала поетеса Ольга Муженко. Вона приготувала два види борщу з різною капустою та написала вірш про цю страву.
"Готую сірий борщ наш традиційний та капусняк. Чому два різні борщі? Хоча складники майже однакові — гриби, м'ясо, картопля — різниця полягає в тому, як заготовлюється капуста. Для капусняка капуста шаткується, а для сірого борщу заготовлюється без моркви та інших овочів. Я хочу, щоб люди це розуміли, бо часто плутають ці страви. Ще я смажу свіжину, але цього разу не додавала її в борщ, бо не всі можуть їсти жирне. Зараз люди більше дотримуються дієтичного харчування, тому я приготувала легший варіант борщу, без зайвого жиру. Зазвичай свіжину додають у борщ для більш насиченого смаку, але цього разу я вирішила зупинитися на м'ясі, білих грибах і капусті з картоплею", — розказала Ольга Муженко.
А борщ сірий і капусняк У Виступовичах варили так. Полюбив цей борщ Федорович, Полюбив цей борщ Степан. І Федора, Міша, Гриша, Полюбив його Дем'ян. З Виступович борщ згадали І варили, як колись. Не забудем село рідне – Воно найкраще для нас всіх.
12 туристів з Вінниці вперше приїхали на борщ-батл у Кмитів, щоб приготувати подільський борщ з вишнями.
"Ми приїхали з Вінниці туристичною групою саме на цей фестиваль. Нам було цікаво не лише побачити захід, а й представити один із наших подільських видів борщу — з вишнею. На Поділлі є кілька різновидів цієї страви, але борщ з вишнею — це фактично наш фірмовий рецепт з Вінниці", — пояснив турист Олег Матюхов.
Присутні на заході куштували різні види борщу разом з українськими традиційними смаколиками.
"Найбільше мені сподобався борщ з грибами. Також пробувала білий борщ — це дуже стародавня страва, яку не всі готують. Він має свій унікальний смак," — поділилася Ірина, яка приїхала на борщ-батл з Києва.
"Я приїхала з Києва, хоча сама родом з Донеччини. Разом з мамою вирішили скуштувати чудовий борщ. Сюди варто приїхати всім, адже тут так багато різних варіацій борщу, що й не підозрюєш, що такі існують," — сказала Єлизавета, ще одна гостя борщ-батлу з Києва.
Олександр Нечаєв приїхав на борщ-батл з Житомира, розповів, що на цьому заході вперше.
"Сьогодні я вперше спробував білий борщ, який, як виявилося, має тисячолітню історію. Він дуже смачний і має незвичний смак. Також сьогодні можна скуштувати 12 різних борщів і вибрати найкращий. Особисто мені найбільше сподобався борщ із чорносливом. Це той самий борщ, який варять у мене вдома, і, можливо, тому він мені найближчий. Його солодкий смак, з відтінком чорносливу, повертає мене до домашніх страв. Загалом, настрій сьогодні просто чудовий", — поділився Олександр Нечаєв.
"Люди демонструють свої традиції, надбання та вподобання. Відбувається живе, невимушене спілкування,"— зазначив директор обласного краєзнавчого музею Роман Насонов.
Майстри народного мистецтва не тільки готували борщ, але й презентували свої вироби та проводили майстер-класи. Частина коштів від заходу піде на підтримку Збройних Сил України.
У Житомирі на перехресті вулиць Святослава Ріхтера та Івана Кочерги будують новий світлофорний об'єкт, на це витратять 424 тисячі з міського бюджету...
Житомирському трамвайно-тролейбусному управлінню виділяють з бюджету громади понад 1 млн грн за перевезення пільговиків комунальними автобусами, також підприємство має сплатити 2,5 млн грн юридичним ...
25 листопада рішенням сесії Житомирської міської ради передбачили кошти на обладнання безперебійниками ще 10 обʼєктів. Наразі у Житомирі 20 світлофорних об’єктів зі 119 вже мають резервне живлення...